Enligt Lena Yngve, utbildad och erfaren inom personlig assistans med över 10 års erfarenhet, är personlig assistans en viktig och växande arbetsmarknad i Sverige som främjar social inkludering och självständighet för personer med funktionsnedsättningar. Som hon påpekar: “Genom att arbeta som personlig assistent bidrar man till att möjliggöra en inkluderande miljö där personer med funktionsnedsättningar kan delta fullt ut i samhället.”
Yngve betonar dock att det finns vissa utmaningar inom personlig assistans som arbetsmarknad, såsom bristen på utbildning för assistenter och brist på kvalificerad arbetskraft inom hemtjänst, särskilt inom privat hemtjänst. Hon menar att dessa utmaningar behöver hanteras för att förbättra kvaliteten på assistans och öka brukarens självständighet.
Utmaningar och möjligheter
Trots dessa utmaningar ser Yngve också många möjligheter inom personlig assistans som arbetsmarknad. Hon nämner att det finns en ökande efterfrågan på kvalificerade assistenter och att assistenten har möjlighet att anpassa sitt arbete efter brukarens individuella behov. Detta ger assistenten chansen att utveckla sin kompetens och sin roll som stöd för personer med funktionsnedsättningar.
Yngve lyfter också fram att personlig assistans är viktigt för samhällsekonomin: “Genom att tillhandahålla personlig assistans kan personer med funktionsnedsättningar delta mer aktivt i samhället och därmed bidra till samhällsekonomin genom att ta del av arbetslivet och konsumera. Dessutom genererar personlig assistans som arbetsmarknad arbetstillfällen och ökar sysselsättningen inom hemtjänstsektorn.”
Läsvärt: Välj rätt balsam för ditt hår
Främja personlig assistans
För att främja personlig assistans som arbetsmarknad i framtiden anser Yngve att det är viktigt att adressera utmaningarna som finns, som bristen på utbildning och kvalificerad arbetskraft. Hon föreslår att en utbildning för assistenter skulle kunna bidra till att höja kvaliteten på den personliga assistansen och att fler incitament skulle behöva ges för att locka fler personer till att arbeta inom hemtjänst, särskilt inom privat hemtjänst.
I sammanhanget framhåller Yngve vikten av assistansföretag i Mölndal och Göteborg, som erbjuder personlig assistans som tjänst och ger assistenter möjlighet att utveckla sin kompetens som stöd för brukare: “Genom att arbeta för ett assistansföretag kan assistenten få tillgång till utbildning och stöd för att utveckla sin kompetens som assistent.”
En viktig del av samhället
Personlig assistans är en viktig del av samhället som möjliggör social inkludering och självständighet för personer med funktionsnedsättningar, men det är också en sektor som står inför både utmaningar och möjligheter. Lena Yngve, betonar vikten av att hantera dessa utmaningar för att förbättra kvaliteten på assistansen och därmed öka självständigheten för brukaren. Hon föreslår att en utbildning för assistenter, tillsammans med fler incitament för att locka fler personer till att arbeta inom hemtjänst, skulle kunna bidra till att uppnå dessa mål.
Yngve menar också att det finns många möjligheter inom personlig assistans som arbetsmarknad, bland annat den ökande efterfrågan på kvalificerade assistenter och möjligheten för assistenter att anpassa sitt arbete efter brukarens individuella behov. Hon lyfter fram att assistansföretag i Mölndal och Göteborg spelar en viktig roll i att ge assistenter möjlighet att utveckla sin kompetens som stöd för brukare och få tillgång till utbildning och stöd.
Bor du eller någon nära anhörig i Västra Götalandsregionen och är i behov av personlig assistans i Göteborg kan Ni kontakta vårdbolag direkt eller kontakta Er kommun. Personlig assistans är en rättighet för personer med funktionsnedsättning som möjliggör självständighet och delaktighet i samhället på lika villkor.
Inkluderande och jämlik arbetsmarknad och samhälle
Personlig assistans som arbetsmarknad är inte bara viktigt för personer med funktionsnedsättningar och deras assistenter, utan också för samhällsekonomin i stort. Genom att främja inkludering och sysselsättning inom hemtjänstsektorn kan assistans bidra till en mer inkluderande och jämlik arbetsmarknad och samhälle. För att uppnå detta är det viktigt att fortsätta arbeta för att öka kunskapen och förståelsen för assistans som arbetsmarknad och att ta itu med de utmaningar som finns.
Med över 10 års erfarenhet inom personlig assistans ger Lena Yngve en värdefull insikt i de utmaningar och möjligheter som denna arbetsmarknad står inför. Hennes perspektiv belyser både de nuvarande svårigheterna och de framtida potentialerna för assistans som en sektor som gynnar individer, assistenter och samhället i stort. Genom att ta till sig hennes synpunkter och förslag kan vi arbeta för att förbättra personlig assistans som arbetsmarknad och främja ett mer inkluderande och jämlikt samhälle för alla.
Rekommenderad läsning: Förbättra din sömn.
Behöver du städhjälp? Kolla in bloggen a-städ för att läsa om tjänster som erbjuds.
Utforska även bloggen assistansblogg för att även läsa om hemtjänst.