Kajakfiske – Paddla kajak och fiska samtidigt

posted in: Sport | 0

Kajakfiske – Ny eller gammal sport? Du kanske har hört talas om denna sport tidigare, men förmodligen aldrig provat den själv. Det kallas kajakfiske och är precis vad det låter som, fiske i kajak. Och du kan göra det samtidigt som du navigerar på vattnet. Den första personen som “fångade” detta var Paul Zitzer från New Jersey, som fiskade med sin vän Jerry Friedman 1985 under en sjöresa på Hudsonfloden.

Det var ett par killar med kajaker och de fiskade med tremetershaken från paddeln. De började filma sina “fiskepass” och det verkade som en bra grej medan man är ute och paddlar. Det resulterade i en film som bara förvärrade problem med att navigera på floden eftersom all uppmärksamhet var riktad mot kameran, men det blandades med många härliga skratt.

På vissa ställen kunde man se att de fiskade lite i smyg, men det var så spännande och kul så de fortsatte. Med tiden så blev det mer och mer populärt runt om i hela landet. Redan 1994 var flera grupper med kajakister samlade på en plats som fiskade i kajak. Nu runt om i olika länder som fångat upp detta finns det flertalet olika tävlingar och cup.er att deltaga i.

kajakfiske - front

Paddla kajak och fiska i en enda sport

Är alltså en fisk-sport som innehåller många olika utmaningar i en och samma gren. Det är ofta en viss typ av människor som gillar den komplexa sporten, då du behöver både styrka, smidighet, uthållighet, balans och tålamod.

Den som söker sig till sporten är ofta den lite mer äventyrslystna som älskar tuffheten i sporten blandat med den utmaningen och det ofta oförväntade som den innebär.

Att paddla kajak är en otroligt bra träning för din kondition, att paddla kajak och fiska samtidigt betyder att du behöver ha en lite mer speciell utrustning för det. Kajaken är designad så att den har bra prestanda och den har extra utrymme för att du ska kunna få plats med både utrustning och förråd. Läs mer här!

Om du redan har en kajak som passar dig, så kan du mycket väl vara redo för att börja paddla och fiska. Dina möjligheter är stora till att få bra sug för det. Dock är det en helt annan sak att paddla med en kajak som nu för tiden är gjord för att fiska i.

Vem kan delta i kajakfiske?

Det är viktigt att du har känsla för sjö och vind, ta därför först en kajakkurs om du aldrig provat på det. Rålis kajak har både kajaker att hyra ut samt kajak-kurser där du kan prova på att paddla lite först. Läs mer här på https://raliskajak.se/

Alla har möjligheter att utvecklas till en bra kajakfiskare. Att paddla och fiska i kajak är en tidlös sport, den blir vad du gör den till. Du bestämmer alltid själv nivån på din aktivitet.

Som nybörjare i kajakfiske

När du är ny så börja alltid kajakfiska i de lugna vatten, det är tillräckligt att hålla ordning på paddel, kajak och balans i början ändå. När du blir lite mer säker kan du prova att lägga med och fästa upp spön och linor för fiske.

12 år för att kajakfiska

Det krävs en viss ålder och rejäla muskler. Du måste vara minst 12 år för att fiska i kajak och du måste ha styrka i armar, ben och ryggraden, eftersom du måste använda alla dessa delar för att styra kajaken.

Mindre miljöpåverkan

Dessutom är det ju mycket mindre miljöpåverkan än att åka ut med motorbåt och fiska! Läs mer intressanta inlägg om miljö här på: emo82.se om du också vill bli mer miljövänlig. 🙂

Vill du läsa mer om spännande nyheter, sport och utveckling, gör du det här på bloggen – https://lansbladet.se/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *